Кухар

Професія кухаря є однією з найпопулярніших і затребуваних у світі, вона вимагає творчого підходу і любові до своєї справи. Освіта в цій сфері важлива для того, щоб знати санітарні норми, правила техніки безпеки, правильно вибрати овочі та м'ясо, провести первинну обробку сировини.

Професійні навички

Пропонуємо вам можливий список професійних навичок для складання резюме кухаря.

  • знання смакових якостей страв;
  • знання кухонь світу;
  • знання правил ціноутворення і калькуляції страв;
  • знання правил зберігання продуктів;
  • знання технологічного обладнання;
  • навички управління колективом;
  • впевнене знання технологічного обладнання та процесів приготування страв;
  • вміння розбиратися в якості та свіжості м'яса, риби, овочів і фруктів;
  • знання способів скорочення втрат і збереження поживної цінності продуктів при їх тепловій обробці;
  • відмінні знання видів і властивостей харчової сировини, рецептур і способів приготування;
  • наявність дійсної медичної книжки;
  • знання комп'ютерних програм MS Word, Excel, R-Keeper;
  • вміння презентувати вироби;
  • вміння оформляти страви.

Особисті і ділові якості

Пропонуємо список особистих якостей і умінь, потрібних на посаді кухаря:

  • нюхова і тактильна чутливість, нюхова пам'ять;
  • гарне смакове і колірне сприйняття, смакова пам'ять;
  • хороший окомір;
  • вишуканий смак, фантазія, схильність до творчості;
  • здатність до розпізнавання невеликих відхилень параметрів технологічних процесів від заданих значень за візуальними ознаками;
  • здатність одночасно сприймати кілька об'єктів;
  • добре розвинене почуття хронометражу;
  • динамічність мислення;
  • знання мір, вміння швидко і точно на око визначати потрібну кількість рідини, сипучих продуктів, спецій;
  • вміння розбиратися в якості та свіжості м'яса, риби, овочів і фруктів;
  • знання технологій швидкого приготування страв, того, як раціонально розподілити час;
  • хороша координація рухів обох рук, твердість руки;
  • здатність до виконання дрібних точних рухів;
  • оперативність;
  • фізична витривалість: вміння інтенсивно працювати протягом тривалого часу без зниження результативності;
  • енергійність;
  • вміння імпровізувати;
  • відповідальність;
  • передбачливість;
  • пунктуальність, педантичність;
  • здатність до перемикань з однієї діяльності на іншу;
  • прагнення до професійного досконалості.

Зразок резюме кухаря

Іванов Іван Іванович
Адреса: г. Харьков, ул. Іванова, 1, кв. 1
Телефон: (050) 111-11-11
e-mail: I.ivanov@gmail.com

Мета: отримання роботи шеф-кухаря.

Професійні навички:

  • Високий рівень оперативної пам'яті.
  • Відмінне знання рецептур і способів приготування європейської кухні.
  • Тактильна, м'язова і температурна чутливість.
  • Хороший естетичний смак.
  • Вміння працювати в команді.
  • Фізично і емоційно витривалий.
  • Наявність санітарної книжки.
  • Є рекомендації попередніх місць.

Досвід роботи:

серпень 2015 року — зараз — помічник шеф-кухаря, ресторан Arka.

Функціональні обов'язки:

  • Підготовка сировини.
  • Приготування та оформлення страв.
  • Ведення зошита витрат сировини і денного забірного листа.
  • Опрацювання та складання технологічних карт.
  • Заміщення шеф-кухаря в його відсутність.
  • Координація роботи кухарів.
  • Управління матеріально-технічним постачанням.

Освіта: 2011-2016 рр., Харківський торговельно-економічний коледж (ХТЕК КНТЕУ), факультет виробництва харчової продукції.

Особисті якості: Старанність, відповідальність, вміння працювати в команді, любов до кулінарії, творчий підхід, охайність, відсутність шкідливих звичок, організованість, хороша пам'ять.

Вакансії за спеціальністю «Кухар» можна знайти тут. Отримати додаткову освіту і підвищити кваліфікацію можна на спеціалізованих курсах або тренінгах. Також для більш ефективного пошуку роботи можна звернутися до кадрового агентства.