Одесское высшее профессиональное училище морского туристического сервиса

 Державний  навчальний заклад «Одеське вище професійне училище морського туристичного сервісу» є провідним навчальним закладом півдня України з підготовки фахівців сфери обслуговування морського туристичного сервісу, ресторанного і готельного господарства,туристичних агентств. Державний навчальний заклад «Одеське вище професійне училище морського туристичного сервісу» розташоване в центрі міста Одеси на вулиці Пушкінській в триповерховому будинку побудови 1869 року, в якому впродовж двох століть розміщувались навчальні заклади.  На сьогоднішній день будівля в центрі міста внесена до списку пам’яток архітектури.    Один з перших путівників по Одесі, виданий 1867 році, сповіщав про існування жіночої гімназії пані А.Г. Піллер, яка розміщувалась в цьому будинку. В ній навчалась відома українська поетеса Л.А. Березіна (Дніпрова Чайка). Пізніше тут знаходилась друга Одеська прогімназія, в яких навчались відомі не лише в Одесі люди такі як червоний командарм Я.Б. Гамарник, відомий журналіст В.Е. Жаботинський, кумир дитячої спільноти К.Т. Чуковський, відомий письменник Б.Житков та інші. На початку 20-х років в цьому будинку розміщувалась 7-а радянська типографія ім. Леніна, де працював Ісак Бабель. Пізніше, продовжуючи започаткований курс освітнього призначення, в цьому будинку достатньо довго розміщувалось училище поліграфістів. а з жовтня 1945року воно було перепрофільоване в  училище, яке готувало кухарів для Чорноморського морського пароплавства. Таким чином училище на вулиці Пушкінскій,18 має унікальну історію, коли точкою відрахунку, датою народження можна вважати і 1859, 1865, 1879 і 1945 роки. Але все ж таки офіційно датою створення сучасного Одеського вищого професійного училища морського туристичного сервісу вважається саме 1945 рік. Країні в ті повоєнні роки були потрібні  професійні робітничі кадри різних галузей промисловості, зокрема сфери послуг для відроджуваного торгового та пасажирського флоту. В цей час удосконалювалась система освіти, підвищувались вимоги до кваліфікованого обслуговуючого  персоналу. Змінювалась і система навчальної підготовки в училищі. За період свого більш ніж шестидесятилітнього існування воно кілька разів міняло назву і профіль: РУ-4, ТУ-5, ТУ-4, ТУ-1,ГПТУ-19. В 1984р. освітянська реформа уніфікувала різні назви професійних навчальних закладів в єдину СПТУ: училище одержало нову назву - СПТУ  № 26. З цього часу училище почало готувати спеціалістів з інтегрованих професій: кухар, офіціант, буфетник; кухар, кондитер; офіціант, бортпровідник. В 1990 році Наказом Міністерства освіти України № 207 від 02.10.90 р. училище реорганізоване у Вище професійне і крім робітничих професій розпочало підготовку молодших спеціалістів технології харчування. Наказом Міністерства освіти і науки України № 673 від 03.10 2003 року - в Одеське вище професійне училище морського туристичного сервісу.

       В місті Одеса сконцентровано понад 150 крюінгових і круїзних компаній, які здійснюють працевлаштування українських працівників на судна провідних судноплавних компаній світу, в тому числі круїзного флоту:  Carnival Group, Royal Caribbean Line, а також Princess, Holland America Line Seabourn Cгuіsе Lіnеs,  Sea Dream Yacht Club. До професійного рівня обслуговуючого персоналу пред’являються високі вимоги, що зобов’язує здійснювати підготовку фахівців за самими новітніми як педагогічними, так і виробничими технологіями.   

       В училищі  освітня  діяльність здійснюється за інтегрованими професій:
                                1. Кухар судновий, офіціант;

                            2. Кухар судновий;

                            3. Кухар судновий. Кондитер судновий;

                            4. Кухар судновий. Бармен судновий;

                            5. Офіціант судновий. Бортпровідник судновий;

                            6. Агент з організації туризму.Офіціант судновий.Покоївка;

                            7. Майстер ресторанного обслуговування.

 

       Здійснюється також підготовка за професією « Молодший спеціаліст технології харчування », відбір в групи здійснюється зі складу учнів випускників після закінчення ІІ курсу. Термін навчання 1 рік 8 місяців.

       В 2000 році  наш навчальний заклад  брав участь у проекті «Реформа ПТУ 2000-2003 в Україні» і був визнаним базовим в галузі туризму. Цей проект проходив за участю Європейського Фонду освіти, Міжнародної організації Праці, Міністерства освіти і науки України, органів регіональної влади, представників навчальних закладів країни донора – Австрії.    

       За час роботи в цьому проекті здійснено великий обсяг робіт, які наблизили училище до вимог сучасного сервісу європейських шкіл туризму. Виконуючи рекомендації європейських експертів працівники  закладу навчились враховувати і використовувати аналіз ринку праці, застосовувати інновації в навчанні, підтримувати постійний зв'язок з роботодавцями, тощо. Училище входить до  Асоціації Європейських шкіл туризму (АЕНТ).

     З 2001 року училище приймає участь в конференціях Асоціації Європейських шкіл туризму (АЕНТ).

 

   Учні училища постійні учасники щорічних регіональних,всеукраїнських та міжнародних професіональних конкурсів, де незмінно виборюють престижні призові місця. Училище  також має добрі традиції лідера в спортивній та культурно масовій роботі серед професійно технічних закладів освіти. Пропаганді здорового способу життя серед учнівської молоді в училищі приділяють велику увагу. Яскравим підтвердженням є те, що з 1989 року училище бере активну  участь  в обласних спортакіадах серед  міста та області в  результаті лише  перші  місця серед дівочих та юнацьких збірних  в  9 видах змагань , що є гарним показником добрих традицій у вихованні здорової нації.Щорічно колектив художньої самодіяльності має кілька десятків лауреатів в Всеукраїнському конкурсі «Таланти твої Україна». Вокально – хоровий ансамбль «Мелодія» біля 20 років носить почесне звання «самодіяльний - народний».

  Кращі традиції училища щорічно підтримуються і примножуються   зусиллями його нових вихованців.