1 вересня 1963 року за наказом Міністерства торгівлі УРСР від 27 липня 1963 № 264 «Про заходи з покращення підготовки кадрів для торгівлі і громадського харчування в УРСР» Тернопільська школа торгово-кулінарного учнівства (діяла від 1939) реорганізована в Тернопільський технікум радянської торгівлі.
У ті час в технікумі готували молодших спеціалістів за такими спеціальностями:
«Товарознавство і організація торгівлі промисловими товарами»
«Товарознавство і організація торгівлі продовольчими товарами»
«Технологія приготування їжі»
За наказом Міністерства торгівлі України від 19 вересня 1991 року № 91 Тернопільський технікум радянської торгівлі перейменовано в Тернопільський комерційний технікум. За постановою Кабінету міністрів України від 18 січня 1992 року № 15 технікум перейшов у підпорядкування Міністерства освіти України. Від 2002 — вищий заклад освіти 1-го рівня акредитації. За наказом Міністерства освіти і науки України від 4 березня 2005 року № 132 Тернопільський комерційний технікум перейменовано в Тернопільський коледж харчових технологій і торгівлі.
Структура коледжу
Технологічне відділення
Товарознавче відділення
Навчальний корпус розташований на проспекті С. Бандери, 73.
Загальна площа навчального корпусу — 7243 м², аудиторний фонд — 81 %; діють 42 навчальні кабінети, 3 лабораторії комп'ютерних технологій, бібліотека з читальним залом на 100 місць, спортивний зал і майданчик пл. 330 м², медичний пункт, їдальня.